Siirry pääsisältöön

Lasten etu unohtuu kieliohjelman muutoksessa, taustalla säästökohde?



Sivistyslautakunta on 25.11.2015 kokouksessaan päättänyt esittää, että 1.8.2016 alkaen on suomenkielisillä lapsilla ensimmäinen pakollinen A1-kieli Loviisassa ruotsi englannin sijaan. Neljännellä luokalla voisi aloittaa vapaaehtoisesti A2 kielenä englannin. Mikäli kaikki kunnassa valitsisivat englannin jo alakoulussa 4-luokalta A2 kielenä, niin kunnan ei tarvitsisi järjestää kahta eritasoista kieltä. Nykyään Loviisassa järjestetään A2 ruotsi ja lyhyt B1 ruotsi. Tämä uusi kieliohjelma toisi tietenkin säästöjä, mikäli kaikki valitsisivat englannin A2 kielenä. Muutoksen taustalla lienee uusi opetussuunnitelma, joka siirtää B1 kielen tunteja 2 alakoulun puolelle. Tämä tuo lisäkustannuksia kunnille. Niissä kouluissa, joissa valitaan jo nyt A2 ruotsia, on sitten oppilaita, joille tulee järjestää B1 ruotsia jo kuudennella luokalla 2 tuntia viikossa. Pieniä kouluja on Loviisassa useita ja kaikissa kouluissa tämä täytyy järjestää. Tarvitaan rahaa!

Tämä kieliohjelman muuttaminen on huono seuraavista syistä:
1.       Eniten kärsivät oppilaat, joilla on vaikeuksia oppimisessa. Kahden kielen aloittaminen alakoulussa peräkkäisillä luokilla on joillekin aivan liian vaativaa.
2.       Muuttaminen Loviisaan voi jopa lapsiperheiden osalta tyssätä kielivalinnan takia. Muuttaminen muualle aiheuttaa todennäköisesti kielivalinnan takia hankaluuksia uudessa koulussa, mikäli kieliohjelma on erilainen.
3.       Materiaaliongelma. Kirjakustantamot ovat viestittäneet, ettei heillä ole intresseissä laatia monipuolista A1 ruotsinkielistä materiaali, koska menekki valtakunnallisella tasolla on niin pientä.
4.       Miten taataan, että opetus on riittävän laadukasta? Onko tarkoitus järjestää kiertäviä päteviä kielenopettajia eri kouluille? Osalla luokanopettajista on englanninkielen erikoistumista, harvalla ruotsin.
5.       Digitaalisessa yhteiskunnassa englanninkielen merkitys on kasvanut entisestään. Miten taataan riittävän hyvä osaaminen? A1 kielenä englantiin saadaan 16 tuntia, A2 kielenä vain 12 tuntia, ellei Loviisa anna rahaa ylimääräisiin tunteihin joillekin vuosiluokille?
6.       A2 ruotsin tarjoaminen on mahdollistanut myös eriyttämisen kielen opetuksessa. Nyt uudella mallilla kärsivät niin hitaammin oppivat kuin he, jotka voivat edetä kielissä nopeammin ja omaksua kahta kieltä jo varhaisessa vaiheessa.

Mielestämme olisi hyvä, että kaksikielisessä kunnassa säilytettäisiin nykyinen malli. A1 englanti ja mahdollisuus opiskella A2 kielenä ruotsia jo neljänneltä luokalta. Ei säästetä lapsien tulevaisuudesta! Englanti on kansainvälinen kieli entistä enemmän!

Kirsi Nurkkala,
Koskenkylän koulun vanhempainyhdistys ry:n puheenjohtaja,
kolmen A2 ruotsia lukevan koululaisen äiti,
FM, lehtori

Kommentit

  1. Toisen kansalliskielen (ruotsin kielen) ylikorostettu pakollisuus on suurin este kielikoulutuksen kehittämiselle. Jos haluat vaikuttaa asiaan, allekirjoita kansalaisaloite vapaamman kielivalinnan ja toisen kansalliskielen velvoittavuuden vähentämisen puolesta.https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1939

    VastaaPoista
  2. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1939

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paikallisesti hyvää -lahjoitus Koskenkylän koulun vanhempainyhdistykselle

Koskenkylän koulun vanhempainyhdistykselle myönnettiin Osuuskauppa Varuboden-Osla Paikallisesti Hyvää -lahjoitus lauantaina Loviisassa. Lahjoituksen olivat vastaanottamassa yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Nurkkala sekä avustuksen suunnittelija, kirjoittaja Johanna Mäki. Koskenkylän koulun vanhempainyhdistys suunnitteli hankkeen, jossa lasten ja nuorten luontotaitoja, luonnossa liikkumista ja yhteisvastuullisuutta kehitetään. Tarkoituksena on, että alueen lapset ja nuoret tutustuvat eri vuodenaikoina Koskenkylän koulun lähialueen luontoon ja ympäristöön sekä auttavat omalla toiminnallaan luonnon monimuotoisuutta ja oman koulualueen viihtyvyyttä. Hankkeen toteutukseen haettiin rahoitusta Osuuskauppa Varuboden-Osla Paikallisesti Hyvää -kampanjasta. Lahjoitetulla 1000 eurolla vanhempainyhdistys hankkii yhteistyössä Koskenkylän koulun opettajien kanssa luonnon tutkimiseen tarvittavia välineitä. Luonnon tarkkailuun, tutkimiseen, kuvaamiseen ja dokumentoimiseen tarvitaan kiika

Koskenkylään tarvitaan uusi koulu nopealla aikataululla!

Vanhempainyhdistyksen 11.5. järjestämä "Koulun avoimet ovet" -päivä onnistui mukavasti. Paikalla olivat kaupunginjohtaja Olavi Kaleva ja kaupungin valtuutettuja. Loviisan Sanomat teki tapahtumasta ison jutun perjantain 13.5. lehteen. Koulun kierroksella tutustuimme tarkemmin koulun kuntoon. Entiseen asuinrakennukseen on tehty luokkahuoneisto, joka otettiin käyttöön 2012. Sivurakennuksesta sadevedet valuvat suoraan rakennuksen juurelle, eikä mitään sadevesijärjestelmää ole. Päärakennuksen salaojituksen toimivuutta ei ole myöskään testattu. Vuonna 2009 koululle tehtiin kuntokartoitus, jossa löydettiin ongelmia kellarissa ja luokkahuoneessa 3 sekä vanhan osan käytävältä. Kellari kuivattiin ja talon ulkopuolelle kaivettiin salaojitus. Lisäksi tuolloin tiivistettiin kellaria, jotta sieltä ei pääsisi epäpuhtauksia luokkahuoneeseen. Luokkahuoneeseen 3 asennettiin ilmanvaihdon tehostamiseksi uusi kone. Kone pitää luokassa koko ajan huminaa ja aiheuttaa matalaäänistä tausta

Koskenkylän koulun vanhempainyhdistyksen vuosikokous 2021

Koskenkylän koulun vanhempainyhdistyksen vuosikokous järjestettiin 23.9.2021 Syksy on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja vahempainyhdistyksen vuosi käynnistettiin vuosikokouksessa viime viikolla. Paikalla olivat Jenni Hovi, Elina Tiainen, Linda Saraste, Nina Koskinen, Maria Rasalahti ja Tuija Kaartinen.  Kokouksessa esiteltiin toimintakertomus ja tilinpäätös. Päätettiin tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Puheenjohtajana vuonna 2021 - 2022 jatkaa Jenni Hovi. Hallituksen jäseniksi valittiin Elina Tiainen, Linda Saraste, Nina Koskinen, Maria Rasalahti ja Tuija Kaartinen.  Kokouksessa päätettiin, ettei myöskään vuodelle 2021-2022 kerätä jäsenmaksua, vaan kaikki koulun oppilaiden huoltajat ovat vanhempainyhdistyksen jäseniä. Jos haluat mukaan hallituksen toimintaan, ole rohkeasti yhteydessä! Halutessasi voit myös maksaa kannatusjäsenmaksun yhdistyksen tilille: FI41 4050 0010 0547 90. Viime vuonna tehtiin kaikkea pientä hyv